Gentiaan 1a
8271 DS IJsselmuiden
tel  038 - 33 33 353
fax 038 - 33 33 352
info@dewildearchitecten.nl
Startpagina Buroprofiel Portfolio Diensten Downloads Publicaties Links
Copyright © Alle rechten voorbehouden aan De Wilde Architecten bna.   Gebruiksvoorwaarden | Privacybeleid
Arc
De Wilde
 bna
Nieuws berichten
Informatie aanvraag
Route
3D Virtueel
BIM-IFC
Passiefhuis
Bouwers-Archiplus
Bouwers-Archiplus
Stage Afstuderen
Opdrachtgevers
BIM

BIM is de afkorting van Building Information Modeling. In het Nederlands: Bouw Informatie Modellering.

In de dynamische samenleving waarin wij leven worden opdrachten steeds complexer. Naast de complexiteit nemen ook het aantal deelnemers bij de ontwikkeling en uitvoering van een project steeds verder toe. Rollen van partijen wisselen of veranderen en de maatschappij stelt steeds hogere eisen.
Het gevolg hiervan is dat de faalkosten binnen de bouwsector navenant hoger worden.

Het beheersen van het proces is hierbij primair van belang. BIM is een middel om alle gegevens binnen dit proces vast te leggen. Het resultaat van BIM binnen ons bureau ie een digitaal 3D gebouwmodel. Het door ons gebruikte gebouwmodel maakt het mogelijk dat alle betrokken partijen permanent actuele informatie voor handen hebben.

IFC

IFC staat voor Industry Foundation Classification. Dit is een open, producent onafhankelijke, object georiënteerde standaard voor het uitwisselen van 3D CAD-gegevens.

De IFC is in de jaren negentig in het leven geroepen door de International Alliance for Interoperability. IFC maakt het interdisciplinair werken met een Bouw Informatie Model mogelijk. Hiermee kunnen alle project deelnemers aan één centraal virtueel 3D-gebouwmodel gegevens ontlenen en toevoegen.

Uiteindelijk kan een digitaal as-built model tot stand komen wat als bron kan dienen voor bijvoorbeeld een Facility Managementsysteem of document beheersoftware.

IPC

IPC staat voor Innovatie Prestatie Contract. Deze contracten worden aangegaan door bedrijven met Senter Novem en zijn bedoeld om de innovatiekracht van het MKB te vergroten.

Binnen De Wilde Architecten is in het kader van dit IPC een traject opgezet om IFC binnen de organisatie als standaard uitwisselformaat in te voeren.